Neurofeedback
Ana sayfa > Neurofeedback
 
 
Neurofeedback Nedir?
Neurofeedback, hastanın/danışanın kendi beyin aktivitesinden seçilen ve normalde algılanamayan parametlerinin, hastaya/danışana görünür hale getirildiği bilgisayar destekli bir eğitim yöntemidir. Bir monitör ve ses sistemi ile beyne o an itibariyle (geribildirim) ne yaptığı gösterilir.

Bu geribildirim sayesinde, hastalar/danışanlar kendi beyin aktivitesini daha iyi düzenlemeyi öğrenirler. Pek çok hastalık, bozukluk veya istenmeyen davranış kalıpları beyin aktivitesinin bozulmasına bağlıdır. Neurofeedback sayesinde hastalar/danışanlar bu bozukluk ve düzensizlikleri daha iyi telafi etmeyi ve daha fazla işlevsellik sağlamayı öğrenebilmektedirler.
Neurofeedback ne için faydalıdır?
Neurofeedback çeşitli durumlarda yardımcı olabilmektedir, Örneğin:

▪ Anksiyete
▪ Dikkat eksiklikleri (DEB/DEHB)
▪ Otizm
▪ Depresyon
▪ Migren
▪ Sejürler
▪ Bazı uyku bozuklukları
Neurofeedback terapisi sürecindeki işlemler
İlk karşılaşma
Her Neurofeedback terapisi (aynı zamanda Neurofeedback eğitimi veya EEG Biofeedback terapisi de denilmektedir) öncesinde terapist ayrıntılı bir değerlendirme yapar. Hasta/danışan tıbbi geçmişini, yaşamakta olduğu semptomları ve terapide neleri hedeflediğini açıklar.

Göstergelere ve neurofeedback terapistinin profesyonel geçmişine dayalı olarak hastaya/danışana çeşitli testler, örneğin etki-tepki testleri yapılabilir, ya da terapist uygun buluyorsa kendisini başka meslektaş veya doktorlara yönlendirebilir.

İlk görüşme test sonuçlarına göre neurofeedback eğitiminin yararlı bir tedavi seçeneği olup olmadığına ve sonrasında uygun bir tedavi planı sürecine karar verilir.


Terapi süresi ve sıklığı
Genellikle haftada 1-3 seans gereklidir. 20 seans sonra başka bir değerlendirme yapılır ve sonuçlar ilk sonuçları ve başında belirlenen hedeflerle karşılaştırılır. Sonra neurofeedback tedavisine devam edilip edilmeyeceği ve nasıl olacağına karar verilir.


Bir Neurofeedback seansının süreci
Her seans, daha önceki seanstan sonraki etkilerin irdelenmesiyle başlar. Seanslardan daha fazla verim alabilmek için hasta ve/veya ailesiyle iyi bir işbirliği sağlamak gereklidir.

Çoğu Neurofeedback uygulamasında 3 elektrot gereklidir. Bunlar kafa derisi üzerine krem vasıtasıyla yapıştırılır ve, yapıştırıldıkları bölgede beyin tarafından yaratılan elektriksel güç (potansiyel) değişikliklerini ölçerler. İlk seans genelde tek elektrot pozisyonu ile başlar ve eğitimler sırasındaki duruma göre daha sonra başka elektrot uygulama bölgesi pozisyonları eklenebilir. Neurofeedback terapisti elektrotların hangi bölgelere bağlanacağına ve hangi frekansların filtre edilerek geri bildirimlar vasıtasıyla hastaya gösterileceğine karar verir.

Hasta/danışan, çeşitli geri bildirim yöntemleri arasından sevdiğini seçebilmektedir. Monitör vasıtasıyla görsel, hoparlörler vasıtasıyla da işitsel geri bildirimleri alır.Ayrıca doldurulmuş hayvan şeklinde olup titreme ile geri bildirim sağlayabilen bir oyuncaktan da dokunsal geri bildirim almak için faydalanabilir. Modern Neurofeedback uygulamalarında geri bildirimler çok çeşitli olmaktadır. Örnek olarak, gerçek zamanlı beyin dalgalarının analizi yoluyla bir oyunun birçok özelliği simultan olarak kontrol edilebilmektedir. Bazı bilgisayar oyunlarında 17 kadar parametre beyin dalgaları tarafından kontrol edilmektedir. Bazı durumlarda ise, rahatlatıcı ve daha sessiz geri bildirimler daha faydalı olmaktadır. Örneğin, videolar geri bildirimle değiştirilebilmektedir. Video oynatımı sırasındaki görüntüler daha puslu veya daha keskin veya ebatları daha farklı olabilmektedir. Bu yolla da, içsel safha değişiklikleri hakkındaki önemli bilgiler birçok yollarla beyne aynalanmaktdır.


Terapi ne zaman bitirilmeli?
Yeterli sayıda seans sonrasında, seanslar arasındaki zaman dilimi yavaş yavaş arttırılabilir. Semptomlardaki rahatlama ve başarılan hedefler uzun süreli olarak kalıcı olmuşsa da Neurofeedback seansları bitirilebilir.
 
 
 
Nanobeyin © Tüm hakları saklıdır. Ana sayfa | Hakkımızda | Neurofeedback | Ürünler | Eğitimler | Araştırma Raporları | İletişim web tasarım